Nederlandse geschiedenis in Melaka - Reisverslag uit Malakka, Maleisië van Ruud&Liesbeth Pool&Eeftink - WaarBenJij.nu Nederlandse geschiedenis in Melaka - Reisverslag uit Malakka, Maleisië van Ruud&Liesbeth Pool&Eeftink - WaarBenJij.nu

Nederlandse geschiedenis in Melaka

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Ruud&Liesbeth

24 Februari 2009 | Maleisië, Malakka

We zijn op advies van de ober ( Chinese nightmarket) die een beetje Nederlands spreekt (hij heeft in Amsterdam gewerkt) naar Melaka gegaan met de bus. (of ook wel Malacca genoemd hier in Maleisië.) Dit mochten we niet missen!
We komen aan bij het busstation en gaan op zoek naar een taxi nadat we wat hebben gegeten. Bij de uitgang zien we een oude man die ons wel wil brengen met zijn krakkemikkige taxi waarin we ook zijn krukken zien liggen. Lopen gaat hem echt moeilijk af dat is wel duidelijk. Zoals elke keer weer als we ergens aankomen betalen we teveel, afdingen op een taxi…(?) voor ons is het meer kijken naar de persoon en wie gunnen we het om ons af te zetten. Deze keer was het wel lachen, we gunnen het die man wel om iets te verdienen. Maar dan wil de auto niet starten, Ruud zegt nog ‘de Battery is niet goed‘, maar hij eigenwijs, die is best volgens hem en hij heeft ook nog niet zolang geleden de auto na laten kijken en olie ververst. Nee het is gewoon te heet buiten en hij gooit zijn deur open om alles wat af te koelen. Wij natuurlijk lachen en hij heeft er daardoor ook wel plezier in en zegt ‘ik wacht op mijn vriend die drukt hem wel even aan‘. Na een paar minuten komt er iemand aan lopen, die hielp i.d.d. een handje mee in de hete middagzon en Ruud kon het niet over zijn hart verkrijgen om niet even mee te helpen met drukken. (40 gr in het middaguur tja dat is me wat.) Het was gelukkig maar enkele meters voordat de motor van de auto startte en we konden op weg. Deze man heeft ons onderweg een beetje over de historische waarde o.a. vanuit de Nederlanderse VOC verteld. Wat opvalt is dat ook hij de Nederlanders niet als tuig afschildert, ook al hebben die hier ook wel aardig huisgehouden. (wat we ook al hadden gelezen in onze insight guide boeken van Maleisië) We hebben dus toch ook maar even een dagje musea gedaan en weer wat geleerd vwb de geschiedenis van Maleisië/ Malaka en natuurlijk over de Nederlandse invloeden hier. Hier zijn de Nederlanders ook flink aan het oorlog voeren geweest: De Portugezen verjaagd en daarna zelf door de Engelsen weer na zo’n dikke honderd jaar(150 jaar heerschappij) verjaagd. Toch lijkt het erop dat ze ook veel aan ‘ons’ te danken denken te hebben. Hier staat dus ook een molentje ter herinnering en in oud Nederlandse taal zien we hier enkele grafstenen, het huis van de Nederlandse consul, het Stadthuys, de kerk die door de Portugezen op een heuvel is gebouwd, werd overgenomen door de Nederlanders en vernield door de Engelsen. Er zijn hier veel invloeden mbt bouwwerken etc. door de Nederlandse koopvaardij, het leger etc. terug te vinden.
Het is een grote stad, maar dat vind je niet terug in dit toeristische stukje. Hier verblijven we ook weer in een Chinese buurt, maar eentje die wel prettig aanvoelt en we hebben geluk op de Vrijdag, Zaterdag en Zondagen is ook hier night-market. Dit is als een feestje en heel gezellig; de straten werden ook hier afgezet voor verkeer, de lampions van de nieuwjaarsviering hangen er nog en er is een podium waar de Chinese cultuurdansen te zien zijn.
De eerste middag gaan we in een bakkie naast de fietsende Maleise man zitten om een eerste indruk van deze omgeving te op te doen. Deze fietsen zijn versierd met heel veel bloemen, velen zijn in de avond verlicht met led-verlichting en muziek van de jaren 60 schalt uit luidsprekertjes die ook aan de fiets zijn gemonteerd. Schattig om te zien, de één met nog meer plastic bloemen dan de ander.
De winkels hier zijn erg leuk, de mensen erg vriendelijk en we hebben erg veel mooie dingen gezien die we best zouden willen kopen, maar dan zullen we het toch op moeten sturen. Het kan gewoon verscheept worden als het maar niet boven de 10 kg uitkomt. Dan duurt het ongeveer drie maanden voor het thuis afgeleverd wordt. Toch nog maar even niet, wie weet wat we allemaal nog tegen komen in de rest van Maleisië.
We overnachten in de Heeren- Inn; de naam alleen al is leuk en herinnert aan lang geleden. Er zijn nog huisjes die gebouwd zijn toen de Nederlanders hier hun invloed deden gelden. En ook de Chinezen hebben veel invloed voor wat betreft de bouw van de huizen hier en natuurlijk ook de handel. Er is veel te bewonderen hier vwb bouw van huizen/ paleis van de Sultan (hout zonder één spijker te gebruiken), replica van een koopvaardijschip van de Portugezen, een groot reuzenrad bij de zee, ruines, erg mooie tempels en kerken etc..
Dit waren weer dagen waarin we kilometers gelopen hebben en heel veel gezien hebben op die manier. Al we op de laatste avond nog even een straatje inlopen zien we een heel nauw steegje waarin ook lampionnetjes hangen en aan weerzijden klimplanten groeien. Het oude vrouwtje nodigt ons uit om mee te gaan om thee te drinken. Af en toe bukken om de planten te omzeilen en dan komen we op een binnenplaatsje waar een zee van rust over ons heen daalt. Daar wordt ons een ceremonie aangeboden ten aanzien van theezetten, drinken vanuit heel kleine kommetjes en dat de smaken vooral worden vergeleken met goede wijn. De oudste thee die we daar dronken is 10 jaar oud. Heerlijk en ook een leuke ervaring. We hebben hier Jasmijn thee gekocht om mee te nemen, die geur is zo heerlijk en ook de thee smaakt lekker als je het maar niet te sterk laat worden door het te lang te laten trekken met te heet water of het ritueel niet op de juiste manier doet. Dus dat wordt thuis oefenen en een klein theepotje aanschaffen.. hahahaha.
Hier hebben we ‘s avonds nog wat biertjes uit de koelkast van het hotel gedronken en voor ons, in deze vakantie, doen één avondje een beetje doorgezakt tot een uurtje of twee. Wij weliswaar met maar drie biertjes p.p., maar vlgs de uitbater het andere stel met 7 p.p. Dat vond hij toch wel erg veel. Wij hebben maar niet verteld dat wij die middag ook nog elk twee grote flessen bier op hadden.
Maar goed ook dit zijn herkenbare dingen en maken het als een leuke vakantietijd. Wij gaan weer op pad morgen de 23e februari, dan naar Kuching in Sarawak tenminsten dat is de bedoeling….

• 24 Februari 2009 - 18:58

Christel :

Leuk hoor al die verhalen!
    Ik kijk elke dag wel even... Hier gaat alles zo z'n gangetje.Druk met voorbereiden van nieuwe actie voor Curves. Voedsel inzamelen voor de lokale voedselbank. Zo doen wij ook wat goeds.De dagen worden weer wat langer.... gelukkig! Heb erg veel behoefte aan zon en rode wijn.... hahaha. Liefs Christel.

• 25 Februari 2009 - 08:44

Hetty:

Hallo luitjes daar in Maleisie.
    Wat is het daar mooi.Prachtige foto`s. Het is net Holland op z`n Maleis.
    Hier begint het weer beter te worden. s`Morgensvroeg zingen de merels al uit volle borst.En met 8 graden is het voor ons aangenaam.
    We zien uit naar het volgende verslag.
    Groetjes uit Almelo.

• 25 Februari 2009 - 14:46

Ruud&Liesbeth Pool&Eeftink:

Christel, voor rode wijn heb je toch geen zomer nodig.......zouden dit weer graag met je delen en vooral de rode wijn..hebben trouwens net 1,5 liters op...maar merk je hier niets van hoor...lol

• 25 Februari 2009 - 14:49

Ruud&Liesbeth Pool&Eeftink:

Hetty, fijn te horen dat de winter z'n einde naderd...tegen de tijd dat er nog een paar graadjes bij komen zijn wij er ook weer.Beginnen zo langzamerhand wel de andijvie en gehaktballen te missen